ЕП ще подложи членовете на бъдещата ЕК на напрегнато и щателно препитване


Европейският парламент ще подложи членовете на бъдещата Европейска комисия на напрегнато и щателно препитване, предупредиха  няколко парламентаристи, цитирани от Франс прес. Седемте заместник-председатели на Европейската комисия, които ще управляват приоритетните за Европейския съюз направления, ще бъдат изслушани в няколко комисии. Председателят на групата на социалистите Джани Питела отбеляза, че се подготвят много строги изслушвания върху компетентността, етиката на бъдещите комисари и на съответствието на програмата им на ангажиментите на Жан-Клод Юнкер. Има комисари, които може да срещнат проблеми с одобрението в парламента.

Съветът на Европа съобщи, че неговата комисия срещу расизма и нетърпимостта е представила своя пети доклад за България. Председателят на комисията Кристиан Олунд отбелязва постигнат напредък, но и нерешени въпроси в наблюдаваните области като слаби постижения в образователната сфера и непропорционално висок процент на напусналите училище деца от ромски произход, както и климат на нетърпимост и ксенофобия срещу бежанците.  Положително е, че с измененията в Наказателния кодекс са
въведени увеличени санкции за убийство и причиняване на телесни повреди, извършени с хулигански, расистки или ксенофобски мотиви, се посочва в съобщението. 


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!