Репортаж за проекта БИД, по който се квалификацират лични асистенти

С напредване на върастта много хора  започват да се чувстват безпомощни и зависими от обстоятелствата - нуждаят се от помощ при извършване на ежедневни дейности.  Все повече възрастни хора в Австрия и Германия прибягват до услугите на т.н. лични асистенти, във връзка с което нараства търсенето на компетентни домашни помощници.

Проектът БИД  - "Квалифициране на лични асистенти на възрастни „ хора на немски език” се финансира и управлява от ЕК. Той има за цел да подпомогне свободното упражняване на професии в различни европейски държави.

Стойността му е 320 000 евро, като 25% от нея предоставят страните участнички – Германия, Австрия, България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Координаторът на проекта Силвия Зая Вайс – от Института за икономическо образование в Австрия споделя, че в страната й личните асистенти са около 70 000, а 90 на сто от тях са от източноевропейските държави.

Личните асистенти идват в къщата на съответното семейство и започват да живеят там. Т.е. изискванията  към тях са изключително високи. Освен това заради пълното обгрижване на  даденото лице им се налага да общуват с различни институции. Заради естеството на работата си обаче – 24 часова служба, не разполагат свободно с времето си.

Д-р Анагрет Мидеке –от Университета в Гьотинген Германия обяснява с какво разработените материали помагат на бъдещите лични асистенти- целта на  подобен подход е  личните асистенти не само да придобият знания за езика, но и да повишат квалификацията и умението си свободно да контактуват при нужда със  съответните служби.

Подходът е иновативен и засега  обслужва единствено професията личен асистент.

Д-р Матиас Юн от Дюселдорф допълва темата с още един акцент - проектът подкрепя идеята за мобилност, придобитите знания по конкретния повод на обучението, впоследствие могат да се ползват и в други области.

Само за седмица след представянето на материалите  във Фейсбук 800 души в  Унгария са проявили интерес към проекта.

Както там, така и в Полша възрастовата граница на заминаващите  като личен асистент в Германия и Австрия е между 40 и 50 години. Съществуващите в момента в Полша агенции, специализирани в посредничество за изпращане зад граница на лични асистенти, са около 70. 

Беата Новачик- от Института за професионално образование, е убедена, че професията „личен асистент” е особено  модерна  и търсена. Забелязва се тенденцията много учебни заведения да включват в програмите си  специализирани курсове за хора, заминаващи зад граница като лични асистенти. В тях наред със специализираните, те придобиват и езикови умения. Всичко това е свързано с определени споразумения и договори, но независимо от това подобни курсове  никнат като гъби след дъжд

Около 2000  са работещите в момента като личен асистент българи в Австрия. В Германия да доста повече, независимо от това, че броят им е по-малък от тези, от съседните на Германия и Австрия страни. 

При условие, че са наети като личен асистент чрез посредническа агенция, дневната им ставка е между 50 и 70  евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!