Под мотото "Нашите улици, нашият избор“ преминава Европейската седмица на мобилността

През по голямата част от миналия век, градските райони в Европа са били оформяни по начин, по който да улеснят колите, често за сметка на останалите форми на транспорт. В резултат на доминацията на частните превозни средства,нашите градове стават все по натоварени, замърсени и шумни, както и все по-малко приятни и здравословни.

Европейската седмица на мобилността за 2014-та година има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство. Тази година мотото "Нашите улици, нашият избор“ насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят. В световен мащаб, е налице нарастващо движение за "възстановяване на градските част и примери за това са местата за паркиране, които се трансформират в мини паркове, улици, използвани за обществени събития , както и оживени улици, които се запълват с кафенета и се превръщат в места за хранене наоткрито.

Накратко, тази година е посветена на дейностите свързани с преразпределяне и препроектиране на улиците и обществените пространства в полза на хората. Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се мотивират гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!