EURES - европейската мрежа за работни места


Как да бъдем мобилни без да зависим от граници и какви са възможностите за международно сътрудничество при движението на работна ръка в рамките на Европейското Икономическо Пространство- отговор на тези въпроси дава мрежата EURES- европейската мрежа за работни места, координирана от Европейската Комисия. Тя представлява мрежа за сътрудничество, създадена да помага на работодатели и работници от различни държави.

В Мрежата си сътрудничат от службите по заетост от 32 европейски държави. В помощ на търсещите работа е и интернет портала на мрежата, където в момента има обявени над 2 млн. работни места, обясни експертът от EURES България Илонка Борисова:

"На интернет портала на мрежата има над 2 352 000 обявени свободни работни места в 32 държави и българските граждани имат право да кандидатстват за тях. Има и информация за условията и начина на живот в съответните страни."


СнимкаПредстои провеждането на международна трудова борса през следващия месец в Бургас. На нея ще се търсят работници предимно в областта на хотелиерството и ресторантьорството, инженерни и технически професии:

"Международната трудова борса ще бъде на 10 октомври с представители от Австрия, Германия, Холандия, Италия, Словения и Чехия. Ще се провеждат интервюта за свободните работни места за зимните алпийски курорти в Австрия, обявени са над 150 места за камериерки, ресторантьори и готвачи. За Германия има работни места за същите области, за електротехници, работници за летище Мюнхен, за автомобилостроенето."

За много от обявените свободни позиции обаче се изисква владеенето на немски или английски език, което се явява пречка за някои кандидати от България.
Има и позиции за заварчици или работници за Чехия, за които не се изисква владеенето на чужд език:

"Има места за заварчици в Германия и Холандия, за ресторанти и хотели, шофьори на камиони, монтажисти на скелета или работници за овошни градини и сладкарство в Чехия. За тях няма изисквания за добри езикови познания"
- допълни Илонка Борисова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!