ЕК ще отдели допълнителни средства за Сирия и съседните държави


Европейската комисия ще отдели допълнителни средства за Сирия и съседните държави в размер на 215 милиона евро, предаде Франс прес. Новото финансиране ще включва 50 милиона евро за хуманитарна помощ и 165 милиона евро, предназначени за дългосрочно развитие. По думите на Кристалина Георгиева, средствата на ЕС ще помогнат да се облекчи обстановката във вътрешността на Сирия и извън нея и да се намали натискът върху границите й и в съседните страни.

Броят на европейските граждани, заминали да се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите, се е увеличил и е достигнал
около 3 хиляди души, съобщи координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Кирхов, предаде Франс прес. През юли броят им е бил около 2000. Според Кирхов най-вероятно увеличението се дължи на разширяването на завоеванията на "Ислямска държава" на терен и на обявения от нея халифат. Повечето от европейските джихадисти са от Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Холандия, Швеция и Дания, но има също от Испания, Италия, Ирландия и Австрия, посочи Де Кирхов.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!