ЕП гласува резолюция, приветстваща стъпките към установяването на траен мир в Украйна


Европейският парламент гласува днес резолюция, която приветства стъпките към установяването на траен мир в Украйна, но изразява опасения за истинските намерения на Русия в необявената "хибридна" война там. Резолюцията приканва Евросъюза да се противопостави на Русия и да увеличи подкрепата си за европейските фермери, засегнати от руското ембарго.

Евродепутатите приветстват приетия от Върховната Рада закон, който гарантира специален статут на източните Донецка и Луганска област, както и гласуваната на 16 септември амнистия като "важен принос към деескалацията".

Въпреки натиска от страна на Русия, ратифицираното във вторник от Европарламента и Върховната Рада Споразумение между Брюксел и Киев за асоцииране и свободна търговия не може да бъде променено, сочи документът. Евродепутатите призовават националните парламенти на страните-членки да побързат с ратифицирането на споразумението. Освен това, членовете на Европейския парламент приветстват подписаното в Минск споразумение за прекратяване на огъня и осъждат неговото нарушаване от страна на руските войски и сепаратистите. Депутатите се опасяват, че спирането на огъня може да бъде използвано от Русия като претекст за прегрупиране на войските й с цел продължаване на офанзивата.

Европейският съюз трябва да увеличи ангажиментите си в подкрепа на стабилността и прехода към демокрация в Либия, пише в гласувана днес резолюция на Европарламента. В документа се осъжда увеличаването на насилието там, най-вече срещу цивилни и се отправя призив за спиране на огъня между враждуващите фракции. Евродепутатите настояват да бъде гарантирана сигурността на хуманитарните работници.

Европейският съюз и международната общност трябва да обмислят възможността за индивидуални санкции срещу онези, които застрашават перспективата за мир и демократичен преход, гласи резолюцията.

В документа се изразява подкрепа за либийската камара на представителите като "легитимен орган, излъчен след изборите през юни". Добивът и продажбата на петрол трябва да бъдат контролирани от либийските власти. Европейският съюз, НАТО и регионалните партньори на Либия също трябва да участват в изграждането на държавните институции и на сили за сигурност, които да осигурят мира в страната, пише в резолюцията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!