MOVE Wееk "раздвижва" 1 000 000 европейци

Европейската седмица на движението MOVE Wееk  ще се състои за трети път в България от 29 септември до 5 октомври. MOVE Wееk  е  ежегодна седмица на движението, която се провежда през първата седмица на октомври в цяла Европа и е празник на физическа и спортна активност.

Тази година на доброволен принцип  на този етап са включени 34 български града. Регистрациите продължават, като очакванията са за 400 събития и 70 000 участника.

Европейските градове са 750, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-a, а визията е за  „ 100 милиона повече движещи се европейци до края на 2020година”.

Идеята на кампанията е да  окуражат хората да се движат, независимо от тяхната възраст, образование и физическа активност. И най-малкото физическо ежедневно усилие, като изкачването на стълби  и разходките, могат да помогнат в борбата против болестите и стреса. Най-активни в движението са скандинавските страни, България е на опашката, но с най-много събития през Седмицата.  

Организатор на проекта в Европа е ISCA / Международна асоциация за култура и спорт /.

Ласка Ненова е координатор на MOVE Wееk  за  Европа и координатор на дейностите в  България от името на „BG Бъди активен”. Тя дава примери за това, че всяка държава има различен контекст и култура, изразени в събитията. В Унгария например 200 000 ученици от цялата страна в един ден ще спортуват заедно. В Италия всички общински ескалатори и асансьори ще бъдат спрени, за да се движат пеша служителите.

По време на Седмицата на движението всички събития са отворени безплатни тренировки и уроци-всеки може де участва. Ще има безплатни  демонстрации и изпълнения на различни физически активности като летяща  йога, зелен  фитнес, капоейра, зумба, планинско колездене, паневритмия, турнири по футбол, велопоходи, уроци по паркур и бягане и други.

Стоян Стоянов инициатор за 14 площадки за уличен фитнес в Пловдив. Той разказва за  силния интерес, особено на младите.

Екатерина е майка на три деца, но подкрепя каузата „Движение”. Тя споделя заниманията си с йога и апелира всеки да намери своето движение.

В  Пловдив ще се състои и „NowWeDance – най-дългото хоро” – от Централна поща до Римския стадион.

Социалният елемент в „Европейската седмица на движението” е силен. Тази година се влиза по-активно в училищата, взимат участие и деца,  лишени от родителски грижи. Води се кампания за включване и на пенсионерите.

Европейската седмица на движението в България  е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на общините, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България и Националната спортна академия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!