ЕС обмисля внос на природен газ от Иран


 Европейският съюз обмисля възможностите за внос на природен газ от Иран в дългосрочна перспектива, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от Европейската комисия и вътрешен документ на Евросъюза.
Иран не е на първо място сред приоритетите относно средносрочните мерки, насочени към намаляване на зависимостта от доставките на руски газ. Иранският газ може без затруднения да достигне Европа. В политически смисъл има ясни знаци за сближаване на Техеран и Запада, е заявил източник от Европейската комисия, участвал в подготвянето на енергийната стратегия на Европейския съюз. Двете условия за развиването на тази идея - отмяна на санкциите на Евросъюза и осигуряване на инфраструктура - не пречат да се извърши подготовка за реализирането й.

Искането на Москва за фиксиране на условията по компромиса за хода на европейската интеграция на Украйна предизвикаха рязката реакция на Брюксел, пише вестник "Независимая газета". Еврокомисар Щефан Фюле призова руските власти да излязат от „виртуалния свят”. По думите му, претенциите на Москва излизат извън рамите на тристранните договорености. Според Брюксел договореностите с Москва предвиждат до 2016 година да бъде отложена реализацията само на някои части от споразумението с Украйна, докато руската страна отправя по-обширни искания.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!