Проект за модернизиране на музеите по най-добрите европейски практики


Наскоро ЕК подкрепи финансово нов културно-исторически проект, озаглавен CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling).

Зад идеята стои консорциум от различни организации, развиващи дейност в четири държави - Франция, Гърция, Великобритания и Германия. Благодарение на този проект посетителите на европейските музеи ще могат да проектират и преживеят свой собствен интерактивен маршрут.

Това все още звучи като научна фантастика за нашите музеи. Но ще е и във фокуса на втората международна конференция, посветена на тенденции практики в съвременната музеология.  "Пазар и музей, музеят и обществото на спектакъла" - така са нарекли организаторите това събитие, чийто инициатор е Институтът по фолклористика и етнография към БАН.

Участниците във форума ще анализират добрите практики на не само най-големите европейски музеи, но и на иновации, които могат да бъдат взаимствани и от по-непопулярни музеи. Опазването на културно-историческото наследство на Стария континент е и един от приоритети на страните-членки в областта на културата.
Още по темата чуйте в интервюто със Светла Казаларска - изследовател и организатор на събитието.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!