ЕС ще прецени идната седмица дали да смекчи санкциите срещу Русия


Еврокомисарят за тъговията Карел де Гухт заяви, че не може да бъдат внасяни промени в търговското споразумение между ЕС и Канада, без то да бъде напълно отменено. Той каза това по повод настояването на Германия да бъде премахнат арбитражен механизъм, който ще позволи на частни инвеститори да съдят правителствата, ако смятат, че местните закони застрашават техните вложения. Споразумението с Канада, преговорите по което приключиха в петък, се разглежда като образец за бъдещ подобен договор и между САЩ и ЕС.
 
Очаква се през следващата седмица Комитетът на постоянните представители на страните от Европейския съюз да оцени доколко са ефективни санкциите срещу Русия. Ако бъде преценено, че има основания за смекчаване на рестрикциите, на Европейската комисия и Европейската дипломатическа служба ще бъде възложено да разработят варианти за областите и обхвата.
 
Европейският съюз обмисля възможностите за внос на природен газ от Иран в дългосрочна перспектива, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от Европейската комисия и вътрешен документ на Евросъюза.
В политически смисъл има ясни знаци за сближаване на Техеран и Запада, е казал източник от Еврокомисията, участвал в изработването на енергийната стратегия на Европейския съюз. По думите му, фактът, че санкциите срещу Иран все още не са отменени и необходимите тръбопроводи не са налице, не пречи на ЕС да подготвя реализирането на подобна идея.   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!