Трудовата мобилност - възможност за подобряване на европейската икономика


Един от начините за подобряване на икономическото състояние на страните членки на ЕС е създаването на по-благоприятни условия за трудова мобилност. Улесненото придвижване на гражданите, които имат желание да работят в друга държава би спомогнало и за преодоляване на проблемите с демографията и уменията на работниците. Според прогнозите гражданите на ЕС в трудоспособна възраст (15-64 години) до 2020г ще намалеят с 7,5 млн. За да се справи с последиците от застаряването на населението, Съюзът ще трябва да преодолее неравнопоставеността между половете и да повиши участието на едновременно млади и по-възрастни работници на трудовия пазар. Затова се очаква ключова роля да имат мобилността и миграцията.

Според комисарят в областта на заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, нивото на безработица е намаляло през последните години, но все още е много високо и повече от 5 милиона млади хора са сред безработните.

Комисар Андор е на мнение, че важна роля има и т.нар. „Гаранция на младежта“. Това е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години, независимо дали са регистрирани в службите по заетостта, получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са завършили образованието си или са останали без работа. Това предложение трябва да бъде за нова работа, стаж или продължаващо обучение и да е съобразено с нуждите и положението на всеки.

Въпреки че много европейски страни са изправени пред трайни проблеми с безработицата и нарастващо недоволство от имиграцията, редица предприятия вече изпитват затруднения да задоволят своите нужди от работна сила.

Младите хора в България са на мнение, че в сравнение с предишни години, биха заминали да работят в чужбина, заради улесненото адаптиране и подобрените условия за трудова мобилност.

По данни на скорошно проучване, 40% от предприятията изпитват проблеми с намирането на работници с подходящите умения. През следващото десетилетие се очаква нуждите от работна ръка да бъдат концентрирани в определени професии, изискващи умения на средно или високо равнище.

Евросъюзът ще се стреми да премахва пречките пред работниците да сменят своята работа чрез съответствия между уменията и нуждите от работна сила, улесняване на признаването на чуждестранни квалификации и предоставяне на езиково обучение на всички кандидати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!