Наказателна процедура срещу България заради неизплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро в КТБ


С аргумент, че България трябва да позволи на клиентите на банките да разполагат с парите си, Европейската комисия, очаквано, започна наказателна процедура срещу страната ни заради неизплащането на гарантираните депозити в КТБ и търговска банка „Виктория“.
Вместо обичайните за първия етап от процедурата 2 месеца, Брюксел дава  на властите у нас едва 20 дни време за отговор - до 15-и октомври. Защо се стигна до тази процедура, какво иска Еврокомисията от България, и какво можем да очакваме оттук нататък?
Комисията дава на България по-кратък от обичайния срок за реакция заради сериозността на проблема и защото е изключително разтревожена от факта, че вложителите в двете банки нямат достъп до парите си. Това обясни за "Хоризонт" говорителят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Шантал Хюз, като припомни, че за гарантираните депозити до 100 хиляди евро има регламентирани срокове, в които трябва да започне изплащането.


Даниел Божилов от вложителите в КТБ и от организаторите на протеста за изплащане на депозитите каза, че са предупреждавали от три месеца за опасността от подобна процедура.

Това няма как да ни радва, защото всички знаят, че реално ако има санкции ще ги платим ние, каза той и допълни, че се надява това решение на ЕК да даде някакъв тласък на решаване на проблема и наистина да се спази българското и европейското законодателство.
Първият председател на надзора на БНБ Камен Тошков каза, че реакцията на ЕК е предизвикана от забавянето на намирането на решение по въпроса.

Още от началото на кризата бях предложил една форма, която се използваше частично, каза той и допълни, че е имало възможност квесторите да издават документи на всеки вложител за наличност и той да може да изтегли вложенията си във всяка една банка.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!