Европейска цел за възобновяема енергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

След около месец се очаква страните-членки на Европейския съюз да се споразумеят за целите на съюза до 2030 година относно дела на възобновяемата енергия. По този повод  Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия призовава Европейския съвет да определи задължителни цели за възобновяема енергия за всяка отделна страна. Призивът дойде по повод твърдения, че

Съветът обмисля да установи цел от 30% възобновяема енергия, по-висока от предложените от Европейската комисия по-рано тази година 27 на сто. Асоциациявта коментира по-високата обща цел като "стъпка в правилната посока", за да успее Европа да намали въглеродните емисии, но предупреди, че за това ще бъдат необходими по-високи амбиции на държавно ниво.
През юли в свое официално становище Европейската комисия посочи, че енергийната ефективност трябва да изиграе голяма роля в конкурентоспособността на Европа. Докато енергетиката е основен двигател на икономиките, бъдещият растеж трябва да бъде задвижван от по-малко енергия и на по-ниска цена, бе записано в документа.

В Пловдив днес започват Дните на зелената енергия и енергийната ефективност, чиято цел е да насочи вниманието на общините, бизнеса и обществеността към устойчивото енергийно развитие, интелигентните градове с „умни“ сгради и иновативни проекти за оползотворяване на отпадъци и производство на енергия. Техен организатор е Асоциацията на Българските Енергийни Агенции, обединение на местни агенции, основани с финансовата и идейна помощ на Европейската Комисия. Милена Агопян, експерт от Асоциацията на българските енергийни агенции разказва в интервю за акцентите на събитието и за перспективите пред еко-енергията в България.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!