Камерън подготвял оставка в случай на отцепване на Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС


В Европейския парламент  започват изслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Кореспондентът на БТА в Брюксел уточнява, че изпитите ще продължат до 7 октомври, като се предвижда в дните, в които има изслушвания, пред евродепутатите да застават
по шестима кандидати. Номинираните ще бъдат изслушвани по поне три часа и ще отговарят на поне 45 устни въпроса. Оценките ще бъдат определяни с мнозинство от
председателите на съответните парламентарни комисии. Ако председателите не стигнат до решение, оценките ще бъдат гласувани от всички евродепутати, участвали в съответното изслушване. След като оценката бъде съставена, тя ще бъде вписвана в протокол и предавана на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Оценките на всички кандидати ще бъдат съобщени на 9 октомври. Гласуването в Европарламента е на 22 октомври, а новата комисия"Юнкер" трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.
  Британският премиер Дейвид Камерън е обмислял да подаде оставка, ако референдумът, който се проведе на 18 септември в Шотландия, беше завършил с отделянето на британската област, предаде AFP. "Обмислях възможността, ако Шотландия бе решила да се отдели от Великобритания, защото  това щеше да разбие сърцето ми”, казва той за британски вестник, но после допълва, че въпреки колебанията си най-вероятно е щял да остане на поста „от чувство на дълг”.
  Президентът на испанския регион Каталония призова за референдум за независимост, пише Financial Times и уточнява, че според  правителството на Мариано Рахой, планирано за 9 ноември допитване е незаконно. Изданието припомня, че каталонският лидер Артур Мас подписа декрет за свикване на референдум по време на официална церемония в централата на регионалното правителство в Барселона, в присъствието от повечето политически лидери в Каталония, подкрепящи независимостта от Испания. Очаква се премиерът на Испания Мариано Рахой да свика спешно заседание на испанското правителство по въпроса в най-скоро време, твърди Financial Times.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!