ЦЕРН става на 60 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Представителите на ЕС започват седмия кръг от преговорите за свободна търговия със САЩ. Разговорите идват на фона на подписаното в петък официално споразумение с Канада за свободна търговия, което бе възприето като модел за преговорите с Вашингтон.  Разговорите по споразумението със САЩ започнаха през юли 2013 година. ДПА отбелязва, че подобен договор ще създаде най-голямата зона за свободна търговия и ще стимулира икономическия растеж и създаването на работни места.

23 европейски организации в сферата на фармацията и здравеопазването изпратиха писмо до новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с призив медицинските продукти и здравните технологии да останат в ресора на Комисаря по здравеопазване. Те недоволстват срещу решението те да бъдат в ресора на Комисаря за вътрешния пазар и промишлеността. Те изразяват опасение, че подобна промяна ще покаже, че икономическите интереси са по- важни от грижата за здравето.

Европейската организация за ядрени изследвания, която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, известна като ЦЕРН,  днес става на 60 години.
Едно от най - големите й постижения е експерименталното потвърждение на Стандартния модел на физиката на частиците. Преди две години с помощта на Големия адронен ускорител беше потвърдено съществуването на Хигс бозона. През 70-те години на миналия век в лабораторията бяха открити междинните електрослаби векторни бозони. ЦЕРН може да се смята и за създател на интернет. В края на 80-те години за целите на обработка на данни в ЦЕРН, двама учени британец и холандец, изобретяват технологията World Wide Web (www), която включва хипервръзки, база данни и възможност за редактиране на документи.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!