Участието на Европа в международната коалиция срещу тероризма


В понеделник вечерта представители на американското правителство съобщиха, че Барак Обама е одобрил въздушни удари и първите удари бяха нанесени.

Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения смята този факт за нова фаза в операцията на международната коалиция  срещу тероризма.
Кой има интерес? Никога не трябва да забравяме кои са основните интереси в Близкия изток и в Украйна. В случая операцията с въздушните удари има за цел да попречи на Ислямска държава да поеме контрол върху все повече големи петролни полета. Въздушните сили помагат и на иракските сили да възвърнат най-големите петролни рафинерии в Байги. Там интереси имат и големи западни фирми.Големи икономически интереси стоят зад толкова много усилия и пари. Но тази операция няма да изкорени "Ислямска държава". А и ударите завариха организацията подготвена. Тя преминава към нова тактика.


Журналистът Руслан  Трад подчерта:
На първо време ще бъдат разрушени  позиции на Ислямска държава. Но аз не виждам важен елемент, политическото измерение на "Ислямска държава". А това е по-скоро политически и социален проблем в Близкия изток, отколкото военен проблем. Бомбите ще свършат работа до едно време. Това няма да унищожи организацията. А идеологията, която стои зад тази организация ще продължава да се храни от насилието. Мюсюлманските общности са част от оществото в европейските държави и не трябва да се  конфронтират правителствата  с тях.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!