Проект за културен туризъм сближава Монтана, Видин и Долж


Европейският фонд за регионално развитие има за цел да засили икономическото и социално сближаване в Европейския съюз, като възстанови нарушеното равновесие между регионите в него. Как се усвояват средства от него е във фокуса на днешното издание на "Евранет плюс". Примерът е от Видин.

"Разработване на ефективни модели за културен туризъм в региона на Монтана, Видин и Долж"- това е проект, по който в продължение на 18 месеца работиха Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Видин в партньорство с Агенцията за регионално развитие в Монтана и Румънската асоциация за технологичен трансфер и иновации от Крайова, Румъния.
Съвместната инициатива е по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие. С нейното изпълнение се допринася за стимулиране на туристическата дейност чрез опознаването и опазването на културно- историческото наследство"
- обясни Евтим Стефанов, председател на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Видин.

Кастра мартис - КулаВ Монтана и Крайова са създадени туристически информационни офиси. Една от основните дейности е разработването на пакет "Културен туризъм", който може да се открие на интерактивен сайт за общините Вини, Монтана и Долж, достъпен на три езика. Пакетът включва най-атрактивните културни и исторически обекти в трансграничния регион, какви са транспортните връзки и къде туристът може да отседне и хапне. Може да избира между няколко пакета, например "Римска епоха", който е тридневен и преминава през местни забележителности. В Монтана се посещават регионалния исторически музей, археологическа експозиция "Лапидариум" и антична крепост "Кастра ад Монтанезиум", в Берковица- римската крепост "Калето", останките от античното селище "Анище" при белоградчишкото село Граничак, римската крепост "Кастра мартис" в Кула и крепостта "Рациария" при село Арчар. На следващите дни посещенията продължават в забележителности в Румъния, свързани с римската история в градовете Деса и Крайова.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!