Едва ли ще има неуспели кандидати за еврокомисари, смятат анализатори


Следващите десетина  дни могат да оформят или провалят плана за реформиране на Европейския съюз под управлението на новия състав на Европейската комисия в опит да се възстанови икономиката и да се върне доверието на около 500 милиона души, коментира Ройтерс по повод старта на изслушванията на избраниците на Жан Клод Юнкер. На процедурата пред специализираните парламентарни комисии са подложени 20 бивши премиери, вицепремиери и министри.

Лидерите на парламентарните фракциите ще се съберат на 9 октомври, за да оценят резултатите от препитванията, а на 22 октомври съставът на Еврокомисията трябва да бъде гласуван в пленарната зала.  В историята на Европарламента вече имаше случаи, когато депутатите отхвърляха кандидати в хода на изслушванията. Eксперти твърдят, че в новия състав на Еврокомисията също има няколко "проблемни кандидати".

Според политическия анализатор Паул Иван от Центъра за европейска политика двама-трима кандидати ще имат сложни отношения с Европарламента.

Според Марин Лесенски , програмен директор на Програма "Европейски политики и гражданско участие"  на "Отворено общество", до отхвърляне на кандидат - еврокомисари едва ли ще се стигне. Анализаторът оцени комисията "Юнкер" като доста силна и балансираща политическите настроения в новия Европейски парламент. Затова той смята, че дори и след изслушванията на еврокомисарите да има разочаровани депутатати, по-вероятно е да се стигне до преструктуриране на ресорите на някои от номинациите на Жан Клод Юнкер, отколкото те да бъдат подменени с нови.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!