ЕС в диалог с Канада за премахване на визите за България и Румъния


Посланичката на Европейския съюз в Канада Ан-Мари Кунинкс изрази увереност, че скоро ще бъде решен въпросът със задължителните визи за румънски и български граждани, съобщиха канадски медии. Някои дипломати се страхуват, че Румъния и България могат да блокират ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, ако визовият режим за техните граждани не бъде отменен.
  Посланичката на ЕС заяви, че визовият режим за румънците и за българите не се харесва на блока на 28-те и го е посочила
ясно на канадския премиер Стивън Харпър. Говорител на канадското министерство на гражданството и имиграцията е посочил вчера в имейл, че Отава възнамерява да премахне визите за всички европейски страни.

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за
неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени от комисията. Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС. Отчита се, че нашата страна, наред с Белгия, Естония, Румъния Великобритания, Кипър, Полша и Португалия, миналата година е била предадена на Съда на ЕС. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!