Консервантите в козметичните изделия на европейския пазар и нови изисквания към производителите.


Европейската комисия прие  мерки за ограничаване на използването на три консерванта в козметични изделия. Целта е да засили още повече защитата на потребителите, особено на бебетата и малките деца. Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите. Този консултативен орган извършва внимателна оценка на риска, свързан с определени вещества, след което препоръчва ограничаване или забрана на използването им.
По-рано през тази година Комисията забрани използването на пет други парабена в козметични изделия.
На европейско равнище козметичните изделия са регламентирани чрез Регламент (ЕО) № 1223/2009 относно козметичните продукти, като целта е да се гарантира безопасността на потребителите и целостта на вътрешния пазар. Независимо от производствените процеси или каналите за дистрибуция, продаваните на пазара в ЕС козметични изделия трябва да са безопасни. Производителите носят отговорност за безопасността на продуктите и трябва да гарантират тяхното подлагане на експертна научна оценка за безопасност преди да ги пуснат в продажба.

По темата говори доц. д-р Жана Казанджиева, специалист по дерматология и венерология към Клиниката по дерматология и венерология в УМБАЛ  “Александровска” в София, член на ръководството на Българското дерматологично дружество.

Доц. Казанджиева припомни, че през ноември от 6 години насам дружеството провежда  кампания за безплатно тестуване на козметични продукти, за които пациентите имат опасения за алергична реакция.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!