Протести в Италия срещу икономическата политика на Европа


Европейските подземни хранилища през септември са запълнени с5,134 милиарда кубични метра газ, показват данни на Асоциацията наевропейските оператори на подземни газови хранилища.Към 1 октомври запасите на газ в подземните хранилища са малко над 76 милиарда кубични метра, което означава че са запълнени 92 процента от капацитета. Според данните най-голям обем газ през септември е бил зареден в подземните хранилища на Германия и Италия.

За Франция и Италия  предстоят ключови преговори с европейските им партньори, заради непокорните им публични финанси, пише Financial Times. Френският финансов министър Мишел Сапин потвърди, че бюджетният дефицит няма да падне под обозначената от ЕС цел от 3% от БВП до 2017 г. Коментарът на Сапин дойде само часове след като италианското правителство отложи прогнозите си за балансиран бюджет до 2017 г. - знак за това как влошаващите се икономически перспективи влияят върху нейното тежко фискално положение. Според изданието, финансовите политики на втората и третата по големина икономики в еврозоната вероятно ще бъдат посрещнати със съпротива в Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че надеждността на ЕС зависи от способността на страните-членки да държат под контрол своите бюджети.

Протести против икономическата политика на Европа в италианския град Неапол прераснаха в сблъсъци с полицията. Италианският град е домакин на изнесено заседание на Европейската централна банка. Протестите прераснаха в насилие, когато група младежи с черни качулки започнаха да хвърлят пиратки по полицията, която беше
принудена да използва водно оръдие срещу протестиращите.
 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!