Заплатите на европейските учители са се увеличили, но все още са под нивото от 2009


Заплатите на учителите в 16 европейски държави са се увеличили през миналата учебна година в сравнение с по-предишната. Това се казва в доклад, подготвен за Европейската комисия. Увеличението се дължи главно на  реформи в заплащането и съобразяването на възнагражденията със стандарта на живот. Въпреки това покупателната способност на  училищните преподаватели в половината от 33-те държави, обхванати от доклада, е все още много под нивото от 2009 година.  

Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви, че рекорден  брой от 165 хиляди души са се опитали да достигнат Европа през Средиземно море през тази година. Цифрата за цялата 2013-та е била едва около 60 хиляди. Според данните на агенцията само за три месеца - юли, август и септември,  хората, които са пробвали да стигнат европейските брегове по вода, са  били 90 хиляди, като над 2 хиляди са загинали при тези опити.
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом  разкритикува остро европейските държави,  като заяви, че част от тях предлагат убежище само на шепа хора, докато "светът гори".

Европа действа под възможностите си при здравни въпроси от глобален характер, смятат експерти.  Кризата, свързана с ебола, и имунизационните кампании в Африка, са показали силното значение, което Старият континент има за справяне такива проблеми. Нещата обаче могат да се подобрят още, ако отделните страни бъдат "по-малко подозрителни една към друга".  Това заяви експертът Илона Кикбуш, която е бивш професор от Йейл. 
Друг експерт -  Луиз ван Шайк, каза, че  европейските държави виждат ползите от съвместната работа с Еврокомисията или Световната здравна организация. В същото време обаче те  разглеждат здравеопазването като национален проблем и се страхуват да не загубят властта си.  


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!