Гърция прогнозира икономически растеж за догодина след шестгодишна рецесия


Икономическото възстановяване, което започна миналата година, остава крехко, а намаляването на безработицата е несигурно. Това се посочва в последния тримесечен доклад на ЕК за заетостта и социалната ситуация. В него се казва, че от средата на 2013 година заетостта продължава да се повишава в повечето сектори. За първи път от 2011г. има малко увеличение на броя на трудовите договори на пълно работно време, както и подобрение на ситуацията с младежката безработица. Въпреки това, голямата част от създадените нови работни места са временни или на половин ден. Държавите членки трябва да продължат усилията, за да се гарантира, че всеки млад човек ще получи помощ при намирането на работа или при усъвършенстването на уменията си, се казва още в доклада, който подчертава и необходимостта да се инвестира в усъвършенстването на уменията през целия живот.
Гърция представи проектобюджет с прогноза за растеж от 2,9% през 2015 г. след шестгодишна рецесия, унищожила една четвърт от икономиката на страната. Прогнозата беше обявена от гръцкия зам.-министър на финансите Христос Стайкурас, но много анализатори я смятат за прекалено оптимистична. Миналата седмица "тройката" кредитори започна последния си преглед на гръцката икономика как се прилагат реформите.

 Френският премиер Манюел Валс, който е на посещение в Лондон, предупреди Великобритания и по-специално лондонското Сити, да не обръща гръб на Европа. Пред представители на бизнеса Валс посочи, че в следващите години на британците предстоят избори, на които те ще решават бъдещето си. "Франция иска Обединеното кралство да остане в Европейския съюз. Великобритания и особено Ситито ще загубят много, ако обърнат гръб на Европа", посочи Манюел Валс. Той призова британците да помогнат Европа да бъде континент, който да тежи на мястото си в сферата на икономиката, промишлеността, технологииите, науката, а също и в дипломацията и във военната област.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!