Люксембург е на първо място по дял на чужденците в европейските столици



Газопроводът "Южен поток" не е приоритет в енергийната стратегия на ЕС. Това заяви бъдещият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини по време на изслушването й в Европейския парламент. Според нея преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" могат да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия, което е свързано със ситуацията в Украйна и с отношенията на блока с Русия.  

ИТАР-ТАСС припомня, че италианската енергийна компания ЕНИ е един от главните партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" и че Италия досега го смяташе за стратегически.

Европейската статистическа служба публикува резултатите от проучване за дела на чужденците сред населението в европейските столици. На първо място по този показател е Люксембург с 63,8 процента дял на чужденците. В "столицата на ЕС" Брюксел този дял възлиза на 33,8 процента. Следват латвийската столица Рига с 26 процента и британската Лондон с 21,6 на сто, посочва австрийската агенция АПА.

В шест столици делът на чуждите граждани е под 5 процента. Той е най-малък в полската столица Варшава, където те са едва 0,6 процента от населението. По този начин тя остава след София, където чужденците са 1 процент. В тази група са още столиците на Литва, Словакия, Унгария и Малта.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!