ЕС може да издържи месец при спиране на руския газ през Украйна


Европейският съюз трябва да се отнася към Русия едновременно с твърдост и с такт, заяви номинираната за върховен представител за външната политика Федерика Могерини. По време на изслушването й в Европарламента Могерини нарече Русия "стратегически важна държава в света" и заяви намерение да подложи на дълбока преоценка отношенията с Москва за бъдещите 5 години. Според Могерини, Брюксел трябва да положи всички усилия да не допусне създавенето на сухопътен коридор между Русия и Крим.
 
Европейският съюз може да издържи един месец в случай на спиране на транзита на руски газ през Украйна. Това обяви заместник министърът на енергетиката на Италия Клаудио де Винченти. Стрес-тестовете на енергийните системи на държавите-членки са показали, че един по-продължителен период без доставки ще предизвика сериозни трудности, но, по думите на Винченти, това ще бъде преодоляно.
 
Европейската комисия започва официално разследване срещу американската верига за онлайн търговия "Амазон" във връзка с данъчните практики на компанията в Европа. Брюксел ще разследва дали представлява незаконна държавна помощ данъчното споразумение между компанията и правителството на Люксембург, където "Амазон" регистрира по-голяма част от европейската си печалба. Европейското разследване е част от по-мащабната борба срещу възможностите мултинационални компании да избягват плащането на данъци като местят печалбата и разходите между страните.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!