Приключи изслушването на кандидатите за еврокомисари


Бившият премиер на Финландия Юрки Катайнен, номиниран за еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и
конкурентоспособността в новата Европейска комисия, опита да убеди евродепутатите, че не заслужава репутацията си на твърд поддръжник на икономиите, като се обяви в подкрепа на  нови държавни разходи за стимулиране на вялата европейска икономика, съобщи "Файненшъл таймс".
При изслушването си от евродепутати в Брюксел  Катайнен търсеше деликатен баланс между подкрепата си към строгата бюджетна дисциплина и необходимостта от свежи инвестиции, коментира изданието.
  На второто си изслушване номинираният за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари - британецът Джонатан Хил заяви, че неговите сънародници ще гласуват за оставане в Евросъюза при евентуален бъдещ референдум, съобщи "Юрактив".  Според електронното издание, позицията на Хил вероятно се дължи на обещанието на председателя на бъдещата Еврокомисия Жан-Клод Юнкер - неговите еврокомисари да бъдат по-политически настроени от тези в комисията " Барозу".
  Холандецът Франс Тимерманс обеща пред Европейския парламент да намали прекомерната бюрокрация, предаде Ройтерс. Тимерманс, който ще бъде и европейски комисар по междуинституционалните отношения и върховенството на закона, обеща и преглед на европейското законодателство до края на 2015 година.

Ще трябва да бъдем брутално честни за това кое не работи или дава непредвидени резултати, каза той, цитиран от агенцията.
  Изслушването на Тимерманс беше краят на големия устен изпит, на който евродепутатите подложиха кандидатите за комисари в
бъдещия екип на Жан-Клод Юнкер. По време на "кастинга" проличаха грешки, който той ще трябва да поправи, за да гарантира, че екипът му ще встъпи в длъжност на 22 октомври, коментира АФП.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!