Видинско училище с образователен парк по електроника по европейски проект


Европейският социален фонд инвестира в хората с акцент върху подобряване на възможностите за заетост и образование в целия Европейски съюз. Повече от 80 млрд. евро са предназначени за инвестиции в човешки капитал в страните членки за периода 2014-2020 г. Една от тематичните цели на политиката на сближаване е инвестиране в образование, придобиване на умения и учене през целия живот.
За какво се усвояват на практика средствата, които се отпускат от фонда в регионите - проверката е от Видин, от едно от специализираните училища- Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". В него от една година работят по проект "Образователен парк по електроника и компютърна техника според нуждите на работодателите от област Видин".
 
"Основните цел е да се повиши качеството на образование на учениците и формиране на умения, които отговарят на потребностите на местните работодатели. Избрахме направлението електроника и компютърна техника, защото вярваме, че развитието им са важни за икономическия подем на един регион. Опитахме се да адаптираме учебното съдържание към изискванията на работодателите. В проекта участваха 130 ученици от 9 до 12 клас и 30 ученика в специалност "Микропроцесорна техника". Инициативата се ръководи от 10 учители."- разказа Мариета Георгиева, директор на училището.

СнимкаВ рамките на проекта е изграден образователен парк с 4 кабинета за практическо и теоретично обучение в специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Микропроцесорна техника".

"Въведена е и система за електронно обучение чрез което учениците могат да постигат по-добра практическа работа. Имаме и специални раздели с видеоуроци и тестове за подготовка. Всеки преподавател има свои предмети, включени към своята страница. Уроците са разработени теоретично, във видеоматериал, има и тестове за самоподготовка" - обясни преподавателят Боряна Борисова.

Красимир, от 11-ти клас разказа за опита си от включването му в платформата за самостоятелно обучение. По думите му, модулът е удачен за младите хора вариант за самоподготовка в удобно за тях време.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!