Нови преговори между Украйна и Русия с посредничеството на ЕС



Преди новите преговори на Русия и Украйна за газовите доставки с посредничеството на ЕС - интервю на Людмила Железова с Румен Овчаров за плана "Южен газов коридор", оповестен от Европейската комисия.

Разбирателството между Киев и Москва е важно за гарантиране на синьо гориво не само за Украйна, но и за страните членки на Евросъюза.Това, обаче, все-още не е окончателно постигнато, а тристрастранната среща, която трябва да сложи точка на споровете предстои.

Ние сме готови още утре да се срещнем,да обсъдим и да приемем компромисно решение, но при предишните ни условия - спазване на изискванията на европейското законодателство изтъкна в Брюксел министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. По думите му има два начина за решаването на газовите проблеми между Киев и Москва - чрез съдебно решение или чрез промеждутъчно решение, което може да  постигне още следващата седмица.

При предишните ни консултации ние виждаме,че процесът по вземане на решение се затяга - отбелязва Продан и заявява ,че задължително ще има процес по преразглеждане на транзитния договор,т.к той не отговаря на Европейските страндарти.
От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи пред журналисти,че новата тристранна среща за руските газови доставки ще бъде насрочена след 7 октомври  Русия е готова да продължи да търси компромис,но Москва остава непреклонна, че Киев трябва да  плати дълговете си за синьо гориво.
Русия е готова да достави до 10 млрд. куб.м.газ в Украйна, които ще са и необходими за есенно-зимния период - пише на свой ред руският вестник "Ведомости", цитирайки министъра на енергетиката на Русия след срещата му с премиера Дмитрий Медведев. По думите на Александър Новак в момента Русия очаква отговор от Украйна относно графика на погасяване на задълженията за газ в размер на 3,1 милиарда долара.
Интервюто на Л.Железова с Румен Овчаров е за прогнозите за изхода на срещата и анализ на ситуацията в момента.

Според  Румен Овчаров разумът ще надделее, за да се предотврати газова война.

В същото време той не вярва в проекта "Южен газов коридор за ЕС, защото този проект не отговаря на правилата на Третия енергиен пакет.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!