ЕС ще помогне на Италия при спасяването на мигранти в Средиземно море


Европейският съюз обяви въздушна операция за изпращане на помощ в засегнатите от ебола страни. Три товарни самолета "Боинг 747" ще бъдат изпратени в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. Първият ще отпътува в петък от Амстердам със 100 тона медицински материали, лекарства и хигиенни продукти за столицата на Сиера Леоне, Фрийтаун, посочи в комюнике Еврокомисията. Операцията, осъществена от УНИЦЕФ, ще струва 1 млн. евро.  ЕК ще създаде също система за медицинска евакуация, която ще даде възможност засегнати от вируса чуждестранни здравни работници да бъдат откарани със самолет в европейски болници в рамките на по-малко от 48 часа.

В началото на ноември ЕС започва операция "Тритон" с цел да подпомогне Италия в спасяването на мигранти корабокрушенци в
Средиземно море, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от Франс прес.  "Тритон" обаче няма да замести италианската военна операция "Маре нострум", уточни Малмстрьом, опровергавайки предишно изявление на Анджелино Алфано, вътрешния министър на Италия. Бъдещето на "Маре нострум" зависи от Рим, но също като всички страни от ЕС Италия трябва да изпълнява задълженията си да наблюдава външните граници и да подпомага хората в беда, заяви еврокомисарката в комюнике.
  Финансирана от Фронтекс - европейската агенция за външните граници, операция "Тритон" ще разполага на първо време с пет
патрулни кораба и три самолета. Два от корабите ще са италиански; операцията е съобразена с искането и нуждите на италианските власти, които я одобриха. Общността обяви, че очаква принос и от други държави; въпросът ще бъде разискван в четвъртък на министерска среща в Люксембург. Според Ройтерс Брюксел се стреми да набави още два самолета и три кораба.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!