Клуб "Европеистика" към Русенския университет е новият "главен редактор" на Европа.Дневник


Клуб "Европеистика" към Русенския университет "Ангел Кънчев" е новият "главен редактор" на Европа.Дневник. Клубът беше избран за "главен редактор" заради активността си и познанията по европейски въпроси. Клуб "Европеистика" започва  дейността си през 2004 г. като неформална организация на студенти от едноименната специалност на Русенския университет "Ангел Кънчев". Като формат за обмяна на идеи между млади хора Клуб Европеистика се превръща в запазена марка на инициативност и иновативност, в платформа за гражданска активност. Клубът организира поредица от конференции и дебати по свързани с членството на България в ЕС теми, активен участник е в провежданите на местно равнище дебати, посветени на актуални въпроси като Стратегията на ЕС за Дунавския регион и изборите за членове на Европейския парламент. През 2014 г. Клуб Европеистика отбелязва 10 години от създаването си под мотото "10 години вдъхновение".

Ето и темите, които вълнуват младите европеисти от град Русе:

1) Доколко обединена е обединена Европа? - т.е. как референдумът в Шотландия и желанието на други области в Европа да придобият автономност, влияе върху ЕС.

2) Ислямът в Европа - ролята и позицията на ЕС по отношение на проблемите в ислямския/арабския свят.

3) 25 години след промените: влиянието/ролята/позицията на новите-държави членки в ЕС (контрасти и истории на успеха)

4) Как ЕС се бори с младежката безработица - от позицията на пазара на труда и от позицията на образованието.

5) "Българската следа" в ЕС - успешни кариери на българи в европейските институции.

Васка Начкова- разговор със Станчева - председател на клуб: Европеистика":
"10 години вдъхновение" е мотото на проекта. Младите хора се вдъхновавят от идеите и проектите, по които могат да работят. Темите са предложени изцяло от студентите.Това се техните специалности. Посветени са изцяло на европейската тематика.
Станчева съобщи, че младите хора в Русе ще гласуват в изборния ден. Високата избирателна активност е единственото средство да кажем каква е нашата воля.
Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!