Съветът по правосъдие и вътрешни работи реагира срещу засиления миграционен поток


Правосъдните и вътрешните министри на ЕС се събраха в Люксембург в четвъртък, за да координират общи мерки срещу засиления миграционен натиск и заплахата от европейски джихадисти завръщащи се от Сирия и Ирак. Едно от основните заключения след срещата беше, че ЕС засилва паспортните проверки и контрола по външните си граници, каквато е и българо-турската граница.


Жил де Керхов, координатор на ЕС за борбата с тероризма, изрази учудване от широкия консенсус по въпроса със завръщащите се ислямисти с европейски паспорти:

Скоро можем да бъдем изправени пред масови завръщания от Сирия и Ирак. Трябва да сме готови да ги посрещнем. Има много какво да се направи за да се подобрят сега действащите механизми - Шенгенската информационна система, системните проверки за валидност на паспортите и хармонизацията на проверките за присъствие на лицата в полицейската база данни.

Освен засиления контрол по границите, в събощението се говори за продължаване диалога с Турските власти за разбиване на мрежите за трафик на хора и за пълно прилагане на споразумението за реадмисия.

Отиващата си комисарка по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом посочи, че еврочиновниците са имали съвместна вечеря с представители на големи интернет компании като Гугъл, Майкрософт, Фейсбук и Туитър относно обсъжданата реформа на европейското законодателство за защита на данните:

Споделяме общата загриженост, че не желаем социалните мрежи в интернет да се използват за набиране на терористи и пропагандиране на насилие.

Европейската комисия започна преразглеждане на сега действащата правна уредба на защитата на личните данни.
В началото на 2012 г. бе предложен проект за pегламент за защита на личните данни. Основната му цел е да се актуализират и модернизират принципите, залегнали в Директивата за защита на данните от 1995 г., като се предлагат нови гаранции за защита на това основно човешко право в съвременния свят. Става въпрос за т.нар. право да бъдеш забравен. Това право дава възможност, когато лицето не желае данните му да бъдат обработвани и не съществуват законни основания за тяхното съхранение, те да бъдат заличавани.

Отново на дневен ред излиза европейския законодателен проект за паспортните данните на пътниците. Предложението на Еврокомисията за следене на авиационния поток и полетите в съюза досега се сблъскваше със съпротивата на депутатите в предишния Европарламент.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!