Опасността от разделянето на България и Румъния в мониторинговия механизъм в областта вътрешни работи и правосъдието


Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" е на мнение, че е малко вероятно България да бъде разграничена от Румъния в механизма за сътрудничество и проверк. Според нея обаче е сигурно твърдото намерение на комисията да продължи наблюдението и на двете страни за неопределен срок от време. Това, според нея, е достатъчно лошо от гредна точка на политическите цели на България в рамките на ЕС.  Става дума най-вече за връзката, която правят някои държави в ЕС между механизма за сътрудничество и проверка и членството в Шенген.

Според Тихомир Безлов  трябва да се разграничава мониторинговия механизъм. Неговото мнение е, че се спекулира с темата отделяне на България от Румъния:

Спомнете си колко пъти пък България щеше да бъде изваждана от механизма, а Румъния оставяна.

Той дъпълни, че има и различни критики към този механизъм и заради тези критики, например, една Хърватия не попадна в подобен механизъм, макар, че  е имало основания за това. Според Безлов големият проблем е, че през изминалите 2 години страната продължава да ев безвремие и ситуацията по отношение на корупцията и капацитет на администрацията продължава да се влошава. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!