Четвърт от европейците са застрашени от здравословни проблеми заради стрес в работата

Една четвърт от европейците са изложени на риск от развитие на здравословни проблеми заради стреса в работата. Това се казва в доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и Фондацията за подобряване на условията на живот и труд. Най-силно влияние върху здравето оказват монотонните и повтарящи се дейности и ненормираното работно време.  Най-големият процент работници, които извършват еднообразна работа, е регистриран в Хърватия, Естония и България - 65 на сто.  В доклада се посочва още, че заради икономическата криза хората работят по-дълго и се съгласяват да се трудят на непостоянен график. Несигурността за  работното място също е сериозна причина за стрес. Най-засегнати от чувството за несигурност са тези, които извършват нискоквалифицирани дейности, хората във временната заетост, операторите на машини и заетите в индустрията и строителството.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да има изключения по отношение спазването на европейските правила за бюджетния дефицит на отделните държави. В реч пред парламента тя посочи, че всички страни в общността трябва да се съобразяват изцяло с Пакта за растеж и стабилност. Това е ясен намек към Франция, макар Париж да не беше споменат директно. Наскоро френското правителство обяви планове за увеличение на дефицита до 4.3 на сто, което представлява нарушение на изискванията той да е до 3 процента от БВП.

Промяната в  правилата за изчисление на БВП на европейските държави, доведе до това да се окаже, че Италия технически е излязла от рецесията. Измененията, които са факт от началото на септември, предвиждат в икономическите показатели вече да влизат и приходите от проституция и трафик на дрога.  Преди това италианската статистика отчиташе спад в производството от 0,1% през първото тримесечие на годината и намаление с 0,2 на сто през второто. Подобни ефекти се очакват и в други европейски икономики.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!