ЕК: Ситуацията с малкия бизнес в България е "наваксване"


През 2013 г. икономическите условия остават предизвикателство за малките и средните предприятия в повечето държави-членки на Европейския съюз, се казва в доклад на ЕК относно малките и средните предприятия. Икономическите резултати показват, че има възстановяване, което обаче е неравномерно. Това са заключенията на годишния преглед на Изпълнението на специфичните за отделнтие държави показателни - Акт за малкия бизнес, публикувани на 3 октомври от Европейската Комисия. 

През 2013 г., броят на малките и средните предприятия и тяхната добавена стойност, застанаха над предкризисните нива от 2008 г., но заетостта на МСП все още е малко под тях, тъй като се понижи с 1,9 милиона служители, което е 2.16% под нивото от 2008 г.
През 2013 г. добавената стойност е продължила да расте с 1.1%, но това представлява продължаване на забавянето, в сравнение с темповете на растеж от предходни години: 1.5% през 2012 г. и 4,2% през 2011 г. В допълнение, броят на малките и средни предприятия и размера на тяхната работна сила е намалял съответно с 0.9 % и 0.5%, на гърба на цялостния слаб икономически растеж и намаляващата инфлация в икономиката на ЕС. Държавите, които се справят най-добре в областта на МСП са: Германия, Австрия, Швеция, Белгия, Малта, Люксембург, Обединеното кралство и Франция.

Малкият бизнес плаща цената на политическата криза, каза за БНР председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес (НСМСБ) Елеонора Негулова. Работим в режим на смяна на четири правителства. Много от очакванията на фирмите се оказаха напразни. За съжаление секторът все още не е стигнал нивата от началото на икономическата криза. Очакваме, че новото правителство, което ще се създаде ще има сериозни политики към малките и средни предприятия. Първите стъпки на новия икономически министъртрябва да бъдат насочени към стартиращия бизнес. Има достатъчно ресурси в новите програми, които са насочени към малкия бизнес и ако се преструктурира  Българската банка за развитие ще се стигене и до успешно префинансиране на бизнеси, допълни тя. Българскитят еврокомисар Кристалина Георгиева каза, че  малкият бизнес е във фокуса на ЕК

Над 140 бъдещи и новостартирали предприемачи преминаха успешно различни обучения в рамките на проект "Знаия за предприемачество. Едновременно с това по проекта са изработени два справочника - Наръчник за стартиране на бизнес в България и Сборник с обучителни материали, които съдържат необходимата информация за стартирането на собствен бизнес. Документите могат да бъдат намерени безплатно на интернет платформата www.cofounder.bg. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!