Около 12 милиона души в Европа живеят в бедност


На 17 октомври отбелязваме Международният ден за борба с бедността. Бедността, която  не е единствено липса на средства. Тя е и липса на образование, на здравна помощ, на дом и не на последно място - липса на глас, на право на избор въобще.

Около 12 милиона  души в Европа живеят в бедност. 1 на всеки 5 деца в Европа живее в бедност. 28% от самотните хора на възраст над 65 години в Европейския съюз живеят в бедност. 60 млн. души от Източна Европа живеят с по-малко от 2 евро на ден. Ако светът беше едно малко село, в което живеят 100 човека : 50 от тях ще бъдат недохранени; 67 от тях ще бъдат неграмотни, 24 от тях няма да имат електричество; 33 от тях - достъп до чиста питейна вода; 1 от тях ще има университетско образование; 37 от тях ще живеят с по-малко от $2 на ден. Европа 2020 е европейската стратегия, която  се фокусира върху решаването на проблема с крайната бедност, въпрос ,който е неразривно свързан със заетостта и образованинето. Каритас -България е организация, която освен практическия си опит в решаването на проблемите на нуждаещите се следи и политиките и изпълнението им.

Интервю със Светлана Гьорева, директор "Социални дейности " в Каритас - България можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!