Ушацкас: ЕС ще разгледа възможността за отменяне на санкциите срещу Русия в края на месеца

Европейският съюз ще разгледа възможността за отменяне на санкциите срещу Русия в края на месеца - съобщи представителят на Евросъюза в Русия Вигаудас Ушацкас. По думите му, дали санкциите срещу Москва ще бъдат частично или напълно отменени, зависи от напредъка в стабилизирането на ситуацията в Украйна и изтеглянето на руските войски от украинските граници.

Европейската комисия изрази тревога, че в някои страни-членки енергийните регулатори нямат достатъчно персонал и ресурс, за да си вършат работата. Изпълнителният орган на Евросъюза е загрижен и за независимостта на някои от националните надзорни комисии. Това става ясно от доклад на Комисията за напредъка по изграждането на единен енергиен пазар. Според документа ограничени са бюджетните ресурси на тези институции в България, Кипър, Естония и Франция.

Осем страни от Европейския съюз предложиха да предоставят кораби и самолети за патрулиране в Средиземно море и спасяване на бедстващи нелегални имигранти. Това съобщи Фронтекс - агенцията, която се грижи за сигурността на външните граници на Евросъюза. Фронтекс планира в операцията да бъдат използвани всеки месец по шест кораба, два самолета и един хеликоптер. Тази най-мащабна мисия на Фронтекс започва на 1 ноември и ще продължи неопределено време.

Промишленото производство през август се е свило с 1,8 процента в еврозоната и с 1,4 процента в рамките на целия Европейски съюз - става ясно от данните на месечна основа на Евростат. През юли производството бе възстановило растежа си. Спрямо година по-рано през август показателят е спаднал с близо 2 на сто в еврозоната. Най-голямо годишно понижение се наблюдава в Малта и Гърция, а най-силно нарастване - в Ирландия, Люксембург и Словения.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!