Кипърски евродепутати настояват Брюксел да въведе санкции срещу Турция



Кипърските евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и до съвета на общността с настояване Брюксел да въведе санкции срещу Турция, подобни на тези срещу Русия. Според тях Турция е главният виновник за разделянето на Кипър на две части, а ситуацията в северната част на острова е идентична с тази в Украйна. Според шестимата кипърски евродепутати  решение за разделения остров е възможно, ако Турция спазва основните човешки права. В същото време те посочат, че преговорите за членство на Турция в Европейския съюз няма да продължат, докато не престане турската окупация на острова.

Бюджетният дефицит на Португалия може да достигне 7,5 процента от брутния вътрешен продукт, ако бъдат включени дълговете в държавния транспортен сектор и спасяването на банка Ишпириту Санту, съобщи Европейската комисия.  Отбелязва се, че Португалия "остава уязвима от бъдещи негативни сътресения" и "спешно се нуждае от надеждна средносрочна стратегия за устойчив растеж". Междувременно премиерът на страната  Педру Коелю съобщи, че се повишава дефицитът, заложен в бюджета за следващата година, от 2,5 процента до 2,7 на сто от брутния вътрешен продукт. 

Експерти публикуваха нов Европейски кодекс срещу рака с 12 указания, чиято цел е да допринесе за предотвратяването с почти 50 процента на новите случаи на онкологични заболявания в Европа. Всяка година в Европа се диагностицират около 2,5 милиона нови случая на рак. Кодексът препоръчва избягването на цигарен дим, поддържането на здравословно тегло и редовна физическа активност, консумацията на пълнозърнести продукти, на плодове и зеленчуци и обръща сериозно внимание на превенцията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!