Лидерите от ЕС се споразумяха да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40% в сравнение с 1990-а



Лидерите на страните-членки на Европейския съюз се споразумяха да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40 процента в сравнение с нивото от 1990 г. Това съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от информационните агенции. Споразумението, постигнато на заседанието в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори догодина. Лидерите също така се договориха до 2030 г. в ЕС да се увеличи използването на възобновяема енергия до 27 процента от общото потребление, както и да се повиши енергийната ефективност.

Комисарят за хуманитарната помощ и управлението на кризи в новата Европейска комисия Христос Стилианидис беше определен за координатор на общността в борбата с ебола, предаде Ройтерс. Вече близо 4 900 души станаха жертва на смъртоносната болест в Западна Африка.

Канада ще участва в срещата на вътрешните министри на Франция, Великобритания, Германия, Испания, Италия и Полша, посветена на борбата с тероризма на 6 ноември в Париж,съобщава АФП. Френският вътрешен министър Бернар Казньов е разговарял по телефона с канадския си колега Стивън Блейни по повод атентата в Отава и го поканил на срещата на Г-6. Според френското вътрешно министерство  участие ще вземат и САЩ и Турция.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!