ЕП присъди тазгодишното издание на наградата "Сахаров" на д-р Денис Муквеге



Европейският парламент присъди тазгодишното издание на наградата "Сахаров" на африканския гинеколог д-р Денис Муквеге, който е основател на специализираната болница „Панзи“ в град Букаву, в която се лекуват жени, станали жертви на изнасилване и получили сериозни травми. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че избирането на д-р Муквеге е станало единодушно от лидерите на политическите групи в Парламента.

Приветствие за връчването на приза отправиха и депутатите от групата на Европейската народна партия, според които връчването на наградата на д-р Муквеге е признание работата му по отношение защитата правата на жените. Евродепутатът Мария Габриел подчерта, че в бъдещата работа за борба срещу насилието над жените трябва да бъдат привлечени и мъжете.

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ ще се състои на 24 ноември. Наградата е учредена по инициатива на  Европейския парламент и се смята за част от целенасочената политика на институцията по отношение спазването на човешките права и свободи.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!