Новата Еврокомисия встъпва в длъжност на 1 ноември


Мандатът на новата Европейска комисия започва на 1 ноември.

Проф. Ингрид Шикова - преподавател по политики на Европейския съю коментира въпроса каква комисия беше създадена.
Аз харесвам новата комисия от гледна точна на разпределение на ресорите. Няма маловажен ресор. Няма примерно комисар, който да отговоря само за многоезичието, както беше в някои предишни комисии. Юнкер е направил една добра струтктура и демонстрира, че е майстор на компромиса. Да намери не само подходящите области, но и да съчетае личностите, така че на практика всички държави да са доволни. Комисия на растежа. Юнкер е отбелязал 10 точки в програмата. Първата дума е за  работни места и растеж.
Комисарите работят с добри екипи, но и личностите като комисари са много важни. Те трябва да имат визия за бъдещет на ЕС.
 Мартин Владимиров от Експертен клуб за икономика и политика:
„Южен поток" е стратегия, която поредица от правителства у нас следват последователно. ЕК  няма да предаде  принципите си на защита на вътрешния енергиен пазар ще следва позицията си да не допуска Южен поток да заобиколи условията за разделение  на собствеността на производствена  газ и на трансмисията му, както  и да не се допусне  правилото за достъп на трети страни да бъде избегнато. За нас е важно едновременно с Южен поток да се развива и  Южния газов коридор. Трябва да работим по изграждането на интерконекторите. Мисля, че ЕС ще направи опит да се разбере с Русия по темата за Южен поток. В писмо Неправителствени организации изразиха опасения, че екологията ще бъде съобразявана с енергийните интереси, защото са поставени в един ресор. Специално за екокомисията - повече е концентрирана за преодолее геополитическите зависимости на ЕС, отколкото да сложи на преден  план плановете за намаляване на въглеродните емисии в борбата с климатичните промени. Търси се баланс.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!