Новите възможности за газови доставки за ЕС



Какви са новите възможности за газови доставки за ЕС? Изгоден и осъществим ли е обявеният за приоритетен за ЕС проект „Южен газов коридор”. Тези въпроси коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
 
  В момента се замразява „Южен поток” и се дава приоритет на „Южен газов коридор”. С приоритетите, обаче много трябва да се внимава защото, както знаем преди време  „Набуко” получи изключителен приоритет, но не се случи по много проста причина - нямаше достатъчно газ в региона - припомня проф. Тасев.

„Южен газов коридор” има шансове едва след като падне ембаргото  за доставките на газ от Иран и евентуално при развитието на потенциалните находища на газ в Средиземно море в района на Кипър,отбелязва той. Засега този проект не е конкурентен на „Южен поток” - там са всичко на всичко 10 млрд.куб.м. максимален капацитет в близките 15 години.По принцип Европа реално има възможност да се откаже напълно от руските газови доставки, но не го прави защото според Тасев тук политиката се сблъсква с икономиката.

След  аварията в „АЕЦ Фукушима” основните доставки от втечнен газ се насочиха към Япония,Китай и Индия, а там цените са значително по-изгодни за доставчиците от тези в Европа, казва проф.Тасев . Според него е очевидно е, че в дългосрочен план ЕС ще се нуждае от руски газ, като стабилност на газовата доставка и икономическа изгодност. Той смята, че при „Южен поток” и „Южен газов коридор” се сблъскват двете тенденции - икономическа и политическа. Разбира се, когато има такъв сблъсък надделява политиката,но само в краткосрочен план - отбелязва проф.Тасев. Директното прилагане на натиск от страна на политиците ще рефлектира върху икономиките на европейските държави, категоричен е той.   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!