Какъв беше "европейският" месец октомври?

Изборът на новата Европейска комисия беше безспорно едно от най-важните събития през отиващия си месец. На 22 октомври Европейският парламент одобри състава и разпределението на постовете по направления в нея. В Страсбург “за” комисията, ръководена от Жан-Клод Юнкер, гласуваха депутатите от ЕНП, социалистите и либералите. Против бяха зелените, крайнолевите и евроскептиците на Найджъл Фараж, консерваторите се въздържаха.

Жан-Клод Юнкер защити състава на комисията и ресора, който всеки от комисарите получава. Сред от основните приоритети той посочи борбата с безработицата и създаването на повече работни места. Ускорена е работата по пакета мерки за инвестиции и растеж и той ще бъде представен още преди Коледа. Юнкер каза, че новата Комисия ще бъде много политическа, а властта ще е споделена заедно със заместник-председателите. Комисията „Юнкер“ започва своя мандат на 1 ноември.

Какво би се случило, ако газовите доставки от Русия бъдат прекъснати през зимата? Ще има ли достатъчно енергия за нуждите на домакинствата и предприятията? Докладът на ЕК за устойчивостта на европейската газова система, публикуван на 17 октомври, дава отговора: „Газовите доставки за домакинства и предприятия ще бъдат по-сигурни, ако страните-членки си сътрудничат и позволят на пазарните механизми да действат, колкото се може по-дълго. Държавната намеса трябва да е внимателно подготвена и съобразена с регионалните особености и да се използва, само ако е необходимо“.

Публикуваният доклад представя резултатите от стрес тестове, проведени от 38 европейски държави, включващи държавите-членки на ЕС и десет съседни държави. Сред анализираните сценарии е и пълното спиране на вноса на газ от Русия за период от 6 месеца - коментира еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Европейската комисия обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта по линия на „Хоризонт 2020“ - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации. Те ще бъдат отпуснати по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-скоро.

Още акценти от европейският месец октомври - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!