Корупцията продължава да бъде предизвикателство за Европа


При представянето на  първия доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията беше потвърдено, че корупцията продължава да бъде предизвикателство за Европа.

Въпреки многобройните инициативи на европейско, национално и регионално равнище, предприети през последните години, корупцията засяга всички държави - членки на Европейския съюз, а европейската икономика губи около 120 милиарда евро годишно от нея.  За ефекта от тези инициативи оценката на евроекспертите беше, че той е променлив и затова се налагат още усилия.

В първия европейски доклад, анализирал явлението "корупция", беше посочено, че в държавите - членки рисковете от корупция обикновено са по-големи на местно и регионално равнище, защото там взаимният контрол и вътрешните проверки обичайно са по-слаби, отколкото на централно равнище. В редица евродържави градското развитие и строителството, както и здравеопазването, са сектори, уязвими по отношение на корупцията.

Затова са необходими общи европейски решения за противодействие на  корупцията на общинско и областно равнище,  смята Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!