Видинско училище спечели проект по програма "Еразъм+"


Програма "Еразъм+" има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Тази седемгодишна програма ще има бюджет от 14,7 млрд. евро - това е увеличение с 40% в сравнение с настоящото равнище на разходите за инвестиране в тези области. "Еразъм+" обединява седем съществуващи програми на ЕС в областта на образованието, обучението и младежта, като за първи път ще се осигурява подкрепа в областта на спорта.

Програмата ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина. Малка част от тях ще бъдат видински ученици. Училището е професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", която е единствената, спечелила проект по новата програма по модула за професионално обучение. Тяхната инициатива се казва "Европейски стандарти в сферата на туризма", разказа директорът на училището Евлогия Манджукова.

Снимка"Участието ни в програмата не е новост за училището. Вече имаме реализирани четири проекта по предишната програма. По сегашната "Еразъм +" сме единственото училище в област Видин, което е спечелило финансиране. Имаме още два проекта, които са спечелени, но са в резерв заради недостиг на финанси. За нашия проект получихме доста добра оценка - 90 точки от възможни 100. Предстои заминаването ни в Испания за сключване на договор. В момента тече подбор на ученици, които ще бъдат оценявани от комисия по чуждоезикова и професионална подготовка. 20 от одобрените ще заминат за 20 дни. Имаме и покана от Англия за съвместна работа с друг проект по "Еразъм +"
, обясни Евлогия Манджукова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!