Еврорадиоигри: Кои са българските номинации за Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2014 г. и за какво се присъжда наградата

Три са номинациите, които ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки.

Номинациите са следните:
• Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д);
• Сдружение „Тук-Там“, от името на Ева Паунова (ЕНП);
• Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП);

Наградата за европейски гражданин се предоставя за изключителни постижения в някоя от следните области: насърчаване на по-доброто разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз; улесняване на трансграничното сътрудничество; провеждането на дейности, които дават конкретен израз на ценностите в Хартата за основните права на Европейския съюз. Всеки депутат от ЕП има право да номинира всяка година по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация. Ако някоя от българските номинации бъде одобрена, през декември Информационното бюро ще организира церемония за връчване на медала на българския носител на приза. По-късно ще се проведе и общоевропейска церемония в Брюксел.Членовете на Комисията по присъждането ще бъдат определени с решение на Бюрото на ЕП. Комисията може да избере до 50 лауреати общо от всички 28 държави членки, като отчита принципа на географското разпределение и баланса между половете. Обикновено в нея влизат председателят на ЕП (или негов заместник), 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!