ЕК инвестира милиони за промотиране на земеделска продукция в общността


Европейският съюз инвестира около 33 милиона евро, за да популяризира европейската земеделска продукция в рамките на самата общност. Еврокомисията одобри съфинансиране по 21 проекта в подкрепа на такова популяризиране. Повечето от тях са за срок от три години и предвиждат след това европейците да консумират повече мляко, агнешко, плодове, зеленчуци, сокове и биохрани.  По един от проектите, например, ще бъдат отпуснати над 3 милиона евро във връзка с подобряване на консумацията на мляко в няколко държави, въпреки че според скорошно проучване изпиването на повече от три чаши на ден предизвиква - цитирам - нежелани ефекти.
Критиците на идеята я определят като хвърляне на пари на вятъра:
Когато търсенето го няма, просто го няма. Компаниите могaт сами да промотират продукцията си и не се нуждаят от субсидии за това, казва  Ерик Геритсен от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Еврозоната се опитва да се съживи, но през следващите две години може да изпадне в рецесия, като забави световното икономическо възстановяване,  показват данни на Френската икономическа обсерватория. Според експерта Ксавие Тимбо валутният съюз действа като спирачка на икономиката в световен мащаб и ще навлезе във фаза на ниска инфлация и дори дефлация при определени страни.
Според икономистите промяната ще бъде слаба, но почти неизбежна. Най-голямата икономика - Германия например се очаква да постигне минимален ръст от 1,5% догодина. Прогнозите са Италия също са разочароващи, а Испания, въпреки огромната безработица, се смята, че ще бъде единствената държава със забележим растеж от 2.1%.
Ксавие Тимбо отдава трудностите на затягането на бюджетите от страните членки през 2013 - 2014 година.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!