Бедствията и катастрофите, ролята на ЕК и стимулирането на доброволците


В рубриката ни "Евранет плюс" ще засегнем за пореден път въпросът за природните бедствия и негативното влияние, което оказват те върху жителите на Стария континент.

По данни на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец само през миналата 2013 година в света са регистрирани 529 бедствия, а икономическите загуби от тях се изчисляват на близо 120 млрд. щатски долара.

За съжаление, в последно време природните катаклизми се увеличават и в Европа. От тях с най-сериозна честота са наводненията, причиняващи огромни материални щети и немалко човешки жертви. В повечето случаи  реакциите и действията за ограничаване на пораженията са преди всичко на държавните служби и институции и на хуманитарните организации.

Наводненията от пролетта и лятото на тази година, засегнали голяма част от Балканите, включително и България, обаче излязоха от рамките на националните възможности. Важна подкрепа оказа отделът за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия, както и Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз.

В момента основните приоритети на международните институции и организации са справяне със световните кризи и катастрофи, каквито са вирусът ебола, кризата в Украйна и конфликтът в Ирак.

България също изрази готовността си за оказване на помощ, коментира пред Мария Павлова, завеждащ отдела „За външна хуманитарна помощ и помощ за развитие“ в Министертсвото на външните работи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!