Решаването на газовия спор между Русия и Украйна


Преговорите за разрешаването на газовия спор между Русия и Украйна, който застрашава да остави тази зима без газ части на Европа, завършиха без споразумение, но ще бъдат възобновени по-късно днес, предаде AFP.
На започнали в сряда в Брюксел консултациите, посредник в които е Европейската комисия, бе търсено решение на спора, който през юни доведе до спирането на доставките на руски газ за Украйна.Москва иска новото прозападно правителство в Киев да заплаща авансово новите доставки на значително по-високи цени, след като натрупа дългове в размер на 5.3 милиарда долара за газа, по оценки на Москва.
Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер каза пред репортери, че общата цел е сключване на „временно споразумение”, което да гарантира доставките през зимния сезон. Очаква се преговорите да се възобновят в четвъртък вечерта.

По информация на вестник "Коммерсант", компанията „Роснефт” е предложила на президента Владимир Путин мерки в подкрепа на икономиката в условия на криза и санкции.Част от мерките включват изискване за 100% предплащане за доставките на газ в Европа.

Тези предложения изглеждат като откровено нахвърляне не толкова върху Европа , колкото срещу „Газпром”, чиито позиции на пазара на газ „Роснефт” се опитва да оспорва, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той е оптимист за изхода от тристранните газови преговори ЕС - Русия - Украйна , тъй като Европа вече не е толкова зависима от руските доставки на газ , а "Газпром" има финансов интерес доставките за Европа да не бъдат прекъсвани.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!