Няма проблеми с европейските изисквания в банковия сектор, смятат експерти


Банковата тайна в ЕС ще отпадне от 2017-а година. За това се договориха финансовите министри на Европейския съюз /ЕС/ по време на среща в Люксембург в средата на октомври. Те постигнаха съгласие по ново законодателство, което изисква от всичките 28 страни-членки да предоставят информация за активи, притежавани от чужди граждани на ЕС в техните финансови институции.
Според новите правила всяка страна-членка на Европейския съюз е задължена автоматично да изпраща информация на данъчните власти в родната страна на вложителите. Според експертите това изискване ще бъде един от сигурните начини за предотвратяване укриването на данъци.

Какво ще се случи в България и ще успее ли нашата страна да се включи в системата на време. В коментара си финансистът Емил Хърсев акцентира на мнението си, че и в момента банковата тайна в страната не е толкова строга, колкото в други страни-членки. Според него въвеждането на подобна практика няма да промени коренно дейността на финансовите институции.

Според председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян подобна промяна няма да създаде затруднения в дейността на банките. Въпреки това обаче ще се наложи известна промяна в софтуера, с който работят финансовите институции. Според Хампарцумян не може да се каже със сигурност дали ако подобна система беше въведена това би повлияло на развитието на казуса с Корпоративна търговска банка. Левон Хампарцумян отрече да има амбиции да стане управител на Българска народна банка /БНБ/.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!