ЕС може да отдели 300 млн. евро за нов газопровод от Полша до Литва


Първото служебно пътуване на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде до Германия. Това съобщи Маргаритис Скинас, който ще бъде основен говорител на новата Еврокомисия. Той уточни, че Юнкер ще представи във Франкфурт новата книга на бившия германски канцлер Хелмут Кол. Очаква се председателят да има и среща с канцлера Ангела Меркел.
 
Германия иска Великобритания да остане "активен и ангажиран" член на ЕС, но няма да се противопоставя на плановете на премиера Дейвид Камерън да ограничи имиграцията от други страни-членки, заяви говорителят на германския канцлер Щефен Зайберт. По думите му, от Великобритания зависи каква роля ще играе в бъдещето на ЕС и това не е двустранен въпрос между Лондон и Берлин. Изявлението на Зайберт дойде след публикация в германското издание "Шпигел", според която Ангела Меркел е предупредила колегата си Камерън, че ако продължи с тези свои действия, Германия ще спре да се бори за оставането на Великобритания в Евросъюза.
 
Европейският съюз може да отдели над 300 милиона евро за нов газопровод от Полша до Литва с цел да повиши своята енергийна сигурност, твърди пресслужбата на полската компания "Газ систем". Тя уточнява, че стойността на целия проект е 558 милиона евро, като окончателно решение за финансирането на газопровода все още не е прието. Според полската газова компания, Европейският съюз можел да финансира и изготвянето на проекти за газопроводи между Полша и Чехия, и Полша и Словакия.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!